Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016




ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ







Προς:
-        κ. Ηλία Αποστολόπουλο, Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού
-        κα Μαρία Αθανασάκου, Αντιδήμαρχο Παιδείας Δήμου Παπάγου-Χολαργού
-        κα Τζίνα Αρβανίτη, Εντεταλμένη Σύμβουλο Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Παπάγου-Χολαργού
-        κα Χριστίνα Βασσάλου, Προϊσταμένη Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Παπάγου Χολαργού
-        κ. Χρήστο Πετράκη, Πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής Α´βάθμιας Εκπαίδευσης

Κοιν:
-        κ. Παρασκευή Νικάκη, Διευθύντρια 5ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού


ΘΕΜΑ:            ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ -ΜΑΘΗΤΩΝ  ΣΤΟ 5Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ- ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΗΜΑΝΣΕΩΝ

Αξιότιμοι κύριοι, κυρίες,
Η σχολική μονάδα όπου φοιτούν τα παιδιά μας, παρουσιάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά αναφορικά με την πρόσβαση προς αυτή:
-       Το οικόπεδο επί του οποίου είναι χτισμένη βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Σαρανταπόρου & Θαλείας (γωνιακό).
-       Η οδός Σαρανταπόρου, όπου και η είσοδος του σχολείου, αποτελεί οδικό άξονα (Β’ είσοδος για Χολαργό από τη Λ. Μεσογείων, μονής κατεύθυνσης, με στάθμευση και στις δυο πλευρές του οδοστρώματος, με διέλευση αστικής συγκοινωνίας, γραμμή λεωφορείου 418).
-       Η οδός Θαλείας αποτελεί οδό γειτονιάς (μονής κατεύθυνσης –από Παπάγου προς Χολαργό- ιδιαίτερα μικρού πλάτους και για το λόγο αυτό χωρίς δυνατότητα στάθμευσης οχημάτων).
-       Κατά μήκος και των δύο προαναφερόμενων οδών το υφιστάμενο πεζοδρόμιο είναι εξαιρετικά μικρού πλάτους. Συγκεκριμένα α) περίπου 1,10μ. επί της οδού Σαρανταπόρου, επί του οποίου υφίστανται διαφόρων ειδών εμπόδια, όπως δέντρα, προστατευτικά εισόδων-εξόδων πάρκινγκ πολυκατοικιών κά, β) μόλις 0,70 μ. επί της οδού Θαλείας, πάνω στο οποίο σταθμεύουν μόνιμα οχήματα, διότι, λόγω του κατά προαναφερόμενα εξαιρετικά μικρού πλάτους της οδού, δεν υπάρχει δυνατότητα στάθμευσης παραπλεύρως του οδοστρώματος.
-       Επί της οδού Σαρανταπόρου, επί του πεζοδρομίου, μπροστά στην είσοδο του σχολείου δημιουργείται μικρή εσοχή η οποία προστατεύεται με μεταλλικά εμπόδια επί του πεζοδρομίου στο σημείο που εφάπτεται με το οδόστρωμα.
-       Παραπλεύρως της εισόδου του σχολείου, επί του πεζοδρομίου υφίσταται φωτεινός σηματοδότης με μπουτόν ρύθμισης σε αμφότερες τις πλευρές του πεζοδρομίου της οδού Σαρανταπόρου για προτεραιότητα στους πεζούς, το οποίο ωστόσο, είναι σήμερα εκτός λειτουργίας. Ακολουθεί διάβαση πεζών, η οποία, ας σημειωθεί, είναι ως επί το πλείστον κατειλημμένη από σταθμευμένα αυτοκίνητα.
-       Υφίσταται παντελής έλλειψη σήμανσης (προειδοποιητικές αναγγελίες διέλευσης μαθητών, περιορισμού της ταχύτητας, αναγγελίας κινδύνου κλπ) τόσο επί της οδού Σαρανταπόρου και στα προηγούμενα του σχολείου οικοδομικά τετράγωνα, όσο και στις πλησιέστερες οδούς που οδηγούν στο σχολείο.
Το δυναμικό του σχολείου μας κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά (2016-2017) είναι 168 μαθητές (το σχ. έτος 2015-2016 ανερχόταν στους 177 μαθητές). Ο μεγαλύτερος αριθμός των μαθητών, 100 και πλέον, αποχωρούν φέτος από το σχολείο κατά τη λήξη του βασικού ωραρίου 13.15, οι δε υπόλοιποι που παρακολουθούν το ολοήμερο πρόγραμμα αποχωρούν σταδιακά στις 15.00 και 16.00.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η έλλειψη και/ή η ανυπαρξία επαρκούς πεζοδρομίου καθ’ όλο το μήκος των οδών Σαρανταπόρου και Θαλείας έχει ως αποτέλεσμα να συνοδεύουμε τα παιδιά μας στο σχολείο κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης κατά κύριο λόγο με ΙΧ αυτοκίνητα.
Αποτελούν συνεπώς ώρες αιχμής για το σχολείο μας το χρονικό διάστημα μεταξύ 8.00-8.15 καθώς 13.00-13.30.
Φέτος, λόγω της τροποποίησης της λήξης του βασικού ωραρίου στο Δημοτικό με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, παρατηρείται μόνιμα το φαινόμενο, ιδιαίτερα κατά την προαναφερόμενη ώρα, 1.15, του εντονότατου συνωστισμού μπροστά στην είσοδο - έξοδο του σχολείου επί της οδού Σαρανταπόρου. Λόγω δε της ανεπάρκειας του χώρου επί του πεζοδρομίου, τόσο μπροστά από την είσοδο, όσο και μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Θαλείας, οι πλειοψηφία των γονέων και λοιπών συνοδών (παππούδων, γιαγιάδων, νταντάδων) που αναμένουμε την παραλαβή των παιδιών μας, συνωστιζόμαστε ανάμεσα στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ακόμη δε κυριολεκτικά και στη μέση του δρόμου! Πολλοί από τους γονείς ή/και τους λοιπούς συνοδούς συνοδεύουν ταυτόχρονα μικρότερα αδερφάκια, είτε που έχουν μόλις παραλάβει από το γειτονικό 5ο νηπιαγωγείο (όπου το ωράριο λήγει στις 13.00), είτε που βρίσκονται ακόμα στο καρότσι.
Η πίεση που υφιστάμεθα από τις κακές συνθήκες οδικής ασφάλειας που επικρατούν είναι μεγάλη. Την ίδια και μεγαλύτερη πίεση υφίσταται καθημερινά και ο υπάρχων σχολικός τροχονόμος, ο οποίος, παρολαυτά καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη άσκηση των καθηκόντων του. Σε συνεννόηση με τον Σύλλογο Διδασκόντων γίνεται προσπάθεια για τη σταδιακή αποχώρηση των μαθητών ανά τάξη, μέτρο που ωστόσο δεν έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, δεδομένου ότι ο χρόνος αποχώρησης περιορίζεται σε 15’ περίπου, λόγω συνέχισης του ολοήμερου προγράμματος του σχολείου.
Δεδομένου ότι η ασφαλής μετακίνηση των πεζών αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τη βιωσιμότητα στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον, συνιστά δε επιτακτική ανάγκη γύρω από τα σχολικά συγκροτήματα, καθώς αυτά σχετίζονται με πολλές κοινωνικές ομάδες (γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδιά- μαθητές).
Αποτελεί δε γεγονός πέραν κάθε αμφισβήτησης ότι τα παιδιά, ως πεζοί, έχουν ιδιάζουσα κυκλοφοριακή συμπεριφορά, που πρέπει να διασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό με τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων παραγόντων, φορέων και ομάδων. Η παραδοχή αυτή φέρει και την επικύρωση της εκτελεστικής και της νομοθετικής λειτουργίας (ΥΑ ΔΜΕΟ/Ο/3050/31-7-2013, ΦΕΚ 2302/16.9.2013, τεύχος Β’), αφού με θεσμοθετημένες διατάξεις του Νόμου προβλέπονται επακριβώς οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε περιοχές σχολικών συγκροτημάτων.
Από τα όσα παραπάνω λεπτομερώς εκθέσαμε, αποδεικνύεται με βεβαιότητα ότι τα υφιστάμενα μέτρα οδικής ασφάλειας στην περιοχή του σχολείου μας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, είναι παντελώς ανεπαρκή ή/και ανύπαρκτα. Ως εκ τούτου η πρόσβαση των παιδιών μας στο σχολείο τους δεν είναι ασφαλής και καθημερινά, ιδίως στις κατά τα προαναφερόμενα ώρες αιχμής, τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα τόσο των παιδιών μας, όσο και των οικογενειών μας.
Γνωρίζουμε ότι οι Υπηρεσίες του Δήμου μας διεξάγουν αυτό το διάστημα εξειδικευμένες μελέτες για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη μας αλλά και ειδικότερα επί της οδού Σαρανταπόρου.
Αποτελεί μέγιστη ανάγκη και πρωταρχική προτεραιότητα για την οδική ασφάλεια γύρω από το σχολείο μας και κατ’ επέκταση στη γειτονιά μας, να συμπεριληφθούν στις μελέτες αυτές η εξασφάλιση της ασφαλούς πρόσβασης των παιδιών μας στο σχολείο τους με την πρόβλεψη και θεσμοθέτηση συγκεκριμένων κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στη γειτονιά μας.
Ενδεικτικά προτείνουμε:
-       Διαπλάτυνση του πεζοδρομίου μπροστά από την είσοδο- έξοδο του σχολείου μας σε βάρος της παρόδιας στάθμευσης.  Διαπλάτυνση του πεζοδρομίου σε όλο το μήκος της οδού Σαρανταπόρου ώστε να είναι εφικτή και ασφαλής η πορεία επ’ αυτού. Η δημιουργία ασφαλούς πεζοδρομίου θα ενισχύσει την πρόσβαση των παιδιών μας στο σχολείο τους πεζή και όχι με ΙΧ αυτοκίνητα.
-       Απαγόρευση και παρεμπόδιση της στάθμευσης οχημάτων από τη διασταύρωση της οδού Σαρανταπόρου με την οδό Θαλείας και για απόσταση ικανή από την είσοδο του σχολείου μας και στις δύο πλευρές του οδοστρώματος της οδού Σαρανταπόρου.
-       Μετατροπή της οδού Θαλείας σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας.
-       Ενίσχυση της σήμανσης με προειδοποιητικές πινακίδες σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία για σχολεία τόσο επί της οδού Σαρανταπόρου, όσο και στις πλησιέστερες οδούς που οδηγούν στο σχολείο μας.
Κατανοούμε ότι για τη μελέτη και υλοποίηση των προτεινόμενων ή άλλων κατάλληλων μέτρων οδικής ασφάλειας απαιτείται ικανό διάστημα χρόνου. Επειδή όμως, όπως προαναφέρουμε, πρόκειται για την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας (168 μαθητές) και των οικογενειών μας (147 οικογένειες), Παρακαλούμε, να ενεργήσετε  άμεσα επιδεικνύοντας τη δέουσα προσοχή, λαμβάνοντας έστω και κάποια προσωρινά μέτρα, όπως πχ : α) απαγόρευση της παρόδιας στάθμευσης τουλάχιστον μπροστά από την είσοδο-έξοδο του σχολείου μας επί της οδού Σαρανταπόρου, ενδεχομένως και με την τοποθέτηση των κατάλληλων εμποδίων, β) ενίσχυση της  σύμφωνα με το Νόμο προειδοποιητικής σήμανσης.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδιά μαθαίνουν με τρόπο  βιωματικό. Κατά συνέπεια για να αποκτήσουν υπεύθυνη συμπεριφορά ως ενήλικοι πολίτες, είτε ως οδηγοί, είτε ως πεζοί, απαιτείται να έχουν βιώσει τους κυκλοφοριακούς κανόνες ήδη από την παιδική τους ηλικία. Αυτό εμποδίζεται στα παιδιά μας καθημερινά και συστηματικά με την προπεριγραφόμενη κατάσταση που επικρατεί και αντιμετωπίζουν μπροστά στο σχολείο τους.
Με την βεβαιότητα ότι όλοι μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες, δηλαδή την προτεραιότητα για την ασφάλεια των παιδιών μας, παρακαλούμε για την, κατά το συντομότερο δυνατό, εκ μέρους σας, λήψη των αναγκαίων μέτρων.
Με χαρά θα σας δεχτούμε στο σχολείο μας να διαπιστώσετε μαζί μας τις επικίνδυνες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, εμείς και τα παιδιά μας, εξαιτίας των προπεριγραφόμενων προβλήματων.
Για το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού 

Η Πρόεδρος                                                    Η Γραμματέας

Όλγα Διώτη                                                    Αναστασία Γιαννικοπούλου
(6996511136)                                                 (6977316072)


   Καταθέσαμε σήμερα το  ως άνω έγγραφο  σε όσους απευθύνεται, το οποίο και έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου  29464/9.12.16 . Για την πορεία της αίτησής μας, την οποία παρακολουθούμε καθημερινά, θα σας ενημερώσουμε με καινούρια ανακοίνωση! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου