Πέμπτη 3 Μαΐου 2018


Πρακτικό Συνεδρίασης Διοικητικού Συμβουλίου 


Την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, ώρα 19.00, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου προκειμένου να αποφασίσει επί των παρακάτω θεμάτων της ημερησίας διάταξης:
1. Έγκριση δαπάνης σχετικής με τη συμμετοχή του Συλλόγου στις δράσεις κατά τη φιλοξενία της Γ3 τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κουνουπιδιανών Χανίων.
2. Πασχαλιάτικο Παζάρι (οργάνωση). 

Παρόντες :Όλγα Διώτη, Πρόεδρος, Έλενα Καϊτσα, Αντιπρόεδρος, Αναστασία Γιαννικοπούλου, Γραμματέας, Ευάγγελος Μπαλάφας, Γιάννης Ακρίδας και Ζίνα Μπέκα Μέλη. Διαπιστώνεται απαρτία και ξεκινά η συζήτηση. 

Πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης το λόγο έλαβε η πρόεδρος και ενημέρωσε ότι η Διευθύντρια κ. Μ. Μάσσου κάλεσε Σχολικό Συμβούλιο για την Παρασκευή 23 Μαρτίου και ώρα 10.00 στο χώρο του Σχολείου. 

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Γραμματέας για να ενημερώσει για τα ακόλουθα θέματα :
Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ) στις 8.3.18 στις 13.00 με θέμα τον καθορισμό των ορίων των σχολείων του Δήμου ενόψει των εγγραφών για την επόμενη σχολική χρονιά.. Την ενημέρωση αυτή είχαμε από τον εκπρόσωπο της Ένωσης Γονέων στη ΔΕΠ, Χρ. Προφίλη. Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του ΔΣ μας μάς προωθήθηκε και η σχετική εισήγηση του Δημάρχου σχετικά με την αλλαγή των ορίων του σχολείου μας. Αφαιρείται η πλευρά της Σαρανταπόρου με τα μονά νούμερα. Επίσης δίνεται ως μαθητές που έρχονται από τα νηπιαγωγεία του Δήμου για φοίτηση στην Α’ τάξη ο αριθμός 28. Από όσα γνωρίζω από γονείς μαθητών του σχολείου μας υπάρχουν τουλάχιστον 2 ακόμη αδέρφια μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α’ του χρόνου, δηλαδή 30. Στον αριθμό αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστούν και παιδιά που θα έρθουν από τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.
Η πρόεδρος ανέφερε ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε σχετικά τη ΔΕΠ και ρώτησε ποιος θα μπορούσε να παραστεί γιατί για την ίδια δεν ήταν δυνατόν. Η γραμματέας απάντησε ότι θα μπορούσε να παραβρεθεί η ίδια. Έθεσε δε το ερώτημα ποια θα ήταν η θέση του ΔΣ που θα καταθέσει στη ΔΕΠ.
Το μέλος Γ. Ακρίδας έλαβε το λόγο και ανέφερε ότι θα πρέπει να προτείνουμε ότι για να επιλέξουν όσους παραμείνουν θα πρέπει να προσκομίσουν υπεύθυνες δηλώσεις με τον τόπο κατοικίας τους και να ελεγχθεί από την αστυνομία αυτό που δήλωσαν.
Η αντιπρόεδρος πρότεινε να παραμείνουν όσα παιδιά μένουν κοντύτερα στο σχολείο.
Η γραμματέας ανέφερε ότι το όριο μαθητών ανά τάξη πρέπει να έχει αλλάξει με το τελευταίο νόμο και είναι μικρότερο του 28 .
Ο ταμίας Π. Τάγκαλης ανέφερε ότι δεν μπορούμε να προτείνουμε να παραμείνουν λιγότερα παιδιά από το όριο των μαθητών που ορίζει ο νόμος. Επίσης είναι παράλογο να παιδιά που μένουν απέναντι από το σχολείο επί της Σαρανταπόρου να μην πηγαίνουν στο 5ο.
Το λόγο έλαβε ξανά η αντιπρόεδρος και πρότεινε να προταθεί να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στο σχολείο δεν υπάρχει τμήμα ένταξης και σε περίπτωση που υπάρχουν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες θα πρέπει να υπάρχει μικρότερος αριθμός παιδιών στην Α’ τάξη.
Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε να μεταφερθεί στην αυριανή συνεδρίαση της ΔΕΠ η θέση ότι η πλευρά των μονών αριθμών της οδού Σαρανταπόρου θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα όρια του σχολείου και να προταθεί ο όσο μικρότερος δυνατόν αριθμός μαθητών στην Α’ τάξη δεδομένης της έλλειψης τάξης ένταξης στο σχολείο σε περίπτωση μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες.
Στη συνέχεια η γραμματέας προχώρησε την ενημέρωση σχετικά με τα ακόλουθα :
Το θέμα της διαπλάτυνσης του πεζοδρομίου πέρασε πριν από λίγες ημέρες από την Επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου και την ερχόμενη Παρασκευή πρόκειται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στην απόφαση της Επιτροπής αναφέρεται ότι πρόκειται για αίτημα του Συλλόγου Γονέων του σχολείου.
Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία του μειοδοτικού διαγωνισμού για τις καλοκαιρινές εργασίες συντήρησης των σχολείων και στη σχετική μελέτη προβλέπεται ο χρωματισμός εσωτερικά των αιθουσών.
Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης και η διαδικασία του ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού στα σχολεία σύμφωνα με το αιτήματα που είχαν κατατεθεί τον Σεπτέμβριο. Προβλέπεται δαπάνη 98.000€ για ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Τέλος έχουμε μια προσφορά για τη θεατρική παράσταση που συμμετέχει η μαμά μαθήτριας του Δ2 του σχολείου μας Χρυσούλα Παπαδοπούλου με ομαδικό εισιτήριο 8€.
Μετά από διαλογική συζήτηση η αντιπρόεδρος Ελ. Καϊτσα ανέλαβε να αναρτήσει σχετική ανακοίνωση για όποιον γονέα ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει την παράσταση σύμφωνα με την παραπάνω προσφορά.
Στη συνέχεια το λόγο ζήτησε και πήρε η αντιπρόεδρος για να ενημερώσει για τη συμμετοχή της ομάδας ρομποτικής της Στ’ τάξης στον πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής με την εκπαιδευτικό της πληροφορικής κ. Αϊντα Γκικουρία. Η φετινή συμμετοχή ήταν πολλή καλύτερη από πέρυσι. Τα παιδιά είχαν προετοιμαστεί καλύτερα. Σημαντική ήταν και η συνδρομή της εκπαιδευτικού των αγγλικών κ. Μαρκελίνας . Η ομάδα φέτος κατάφερε και πέρασε στη 2η φάση. Τα παιδιά το χάρηκαν πολύ και καλό θα ήταν η προετοιμασία να ξεκινά νωρίτερα και να στηρίζεται αποκλειστικά στους μαθητές του σχολείου.
Η πρόεδρος πήρε το λόγο και ανέφερε ότι αξίζουν συγχαρητήρια τόσα στους μαθητές που συμμετείχαν όσο και στις δύο εκπαιδευτικούς που συντόνισαν και συνέδραμαν στην όλη προσπάθεια αφιερώνοντας ώρες εκτός του εκπαιδευτικούς τους ωραρίου. Πρότεινε δε να ενημερωθούμε για τα ονόματα των μαθητών που συμμετείχαν και να κοινοποιήσουμε για όλους συγχαρητήρια ανακοίνωση. Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή.
Η γραμματέας υπενθύμισε ότι έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη από τον Δήμο την αγορά κιτ ρομποτικής για το μάθημα της πληροφορικής . Η σχολική επιτροπή αγόρασε μόνον ένα φέτος. Θα πρέπει να επανέλθουμε εκ νέου. Πρότεινε επίσης να εξετάσουμε το ενδεχόμενο από τα έσοδα του πασχαλινού παζαριού να αγοραστεί ακόμη ένα κιτ ρομποτικής από το ταμείο του Συλλόγου.
Η αντιπρόεδρος ανέφερε στο σημείο αυτό ότι δεν γνωρίζουμε για ποιο λόγο δεν πραγματοποιήθηκε φέτος η συνέχεια του προγράμματος της ΣΚΥΤΑΛΗΣ «αποτύπωμα», ένα πρόγραμμα που φέτος είχε μεγάλη απήχηση στα παιδιά που συμμετείχαν.
Στη συνέχεια το λόγο ζήτησε και πήρε το μέλος Γ. Ακρίδας, ο οποίος ανέφερε τα εξής : Δεν ήμουν παρών στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ και θα ήθελα να γνωρίζω ποιο το νόημα της απόφασης να μαζευτούν υπογραφές για το θέμα της καθαριότητας τη στιγμή που η Ένωση έχει αποφασίσει να κυκλοφορήσει το ψήφισμα για τη «Δωρεάν Παιδεία» το οποίο συμπεριλαμβάνει και την καθαριότητα και για το οποίο θα μαζευτούν υπογραφές από όλα τα σχολεία και θα είναι πολύ περισσότερες.
Η πρόεδρος απάντησε ότι η συγκεκριμένη απόφαση του ΔΣ για την πρωινή καθαριότητα λήφθηκε ως κλιμάκωση των προηγούμενων ενεργειών δηλαδή των επιστολών προς τη σχολική επιτροπή, της επιστολής της Ένωσης προς τον Δήμαρχο, στις οποίες δεν είχαμε καμιά συγκεκριμένη απάντηση. Επίσης το έγγραφο του Συλλόγου μας είναι στοχευμένο και αναφέρεται στην αποχώρηση του επιστάτη και στο πρόβλημα που αυτή θα δημιουργήσει στην πρωινή καθαριότητα. Κατά την άποψή της ένα σημαντικό θέμα «χάνεται» όταν είναι σωρευμένο με πολλά άλλα. Το κείμενο της Ένωσης βάζει πολλά θέματα, πολλά από τα οποία δεν αφορούν τη δημοτική αρχή.
Το μέλος Γ. Ακρίδας ανέφερε ότι, παρότι δεν του άρεσε η απάντηση του Δημάρχου στην παραπάνω επιστολή, δεν το καλύπτει η συγκεκριμένη κίνηση γιατί κατά την άποψή τουη κλιμάκωση δεν θα γίνει από τις 100 υπογραφές που θα μαζέψουμε στο σχολείο αλλά από τις 3.000 υπογραφές που θα μαζέψει η Ένωση από όλα τα σχολεία.
Το μέλος Ζ. Μπέκα τοποθετήθηκε επ’ αυτού και είπε ότι οι κινήσεις δεν είναι συγκρίσιμες κατά την άποψή της γιατί το θέμα της πρωινής καθαριότητας στο σχολείο μας είναι ένα θέμα που μας «καίει» και πρέπει να προχωρήσει . Οι 100-150 υπογραφές που μπορεί να μαζευτούν για το θέμα της πρωινής καθαριότητας αντιπροσωπεύουν πολύ μεγάλο μέρος όλων των οικογενειών του σχολείου.
Στη συνέχεια η πρόεδρος έλαβε το λόγο και είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει σύμφωνα με την απόφαση που έχουμε πάρει να συλλέξουμε υπογραφές και για το ψήφισμα της Ένωσης. Ρώτησε δε ποιος θα μπορούσε να συμμετέχει στη συλλογή των υπογραφών.
Η γραμματέας έλαβε το λόγο και είπε ότι δεδομένου ότι έχει και την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της Ένωσης δεν μπορεί παρά να διατυπώσει την ίδια θέση με εκείνη που διατύπωσε στην Ένωση σχετικά με τη συλλογή των υπογραφών. Συνεπώς κατά την άποψή της η συλλογή υπογραφών εντός της Ένωσης θα έπρεπε να περιοριστεί στα μέλη των ΔΣ των μελών της Ένωσης καθώς και σε όλων των εκλεγμένων εκπροσώπων. Κατά την άποψή της το σύνολο των υπογραφών αυτών αντιπροσωπεύει το σύνολο της Ένωσης Γονέων ως ιεραρχικά ανώτερου συλλογικού οργάνου των γονέων. Η τακτική της συλλογής των υπογραφών από τους γονείς ενέχει την πιθανότητα ο αριθμός των υπογραφών που θα συγκεντρωθούν να είναι σημαντικά μικρότερος από τον αριθμό των χιλιάδων γονέων των μαθητών του Δήμου. Ανέφερε ωστόσο ότι θα υπογράψει το ψήφισμα.
Η πρόεδρος ρώτησε ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι είτε την ώρα προσέλευσης είτε τις ώρες αποχώρησης είτε του κλασσικού είτε του ολοήμερου για να συγκεντρώνει υπογραφές.
Η αντιπρόεδρος ανέφερε ότι δεν προσέρχεται στο σχολείο γιατί η κόρη της προσέρχεται και αποχωρεί μόνη της στο σχολείο. Επίσης η μητέρα της βρίσκεται στο νοσοκομείο.
Το μέλος Γ. Ακρίδας ανέφερε ότι έρχεται στο σχολείο μόνον κατά την αποχώρηση του ολοήμερου στις 16.00 και εκείνη την ώρα δεν βρίσκονται πολλοί γονείς στο σχολείο.
Στο σημείο αυτό το μέλος Γ. Ακρίδας έθεσε το θέμα ότι η ενημέρωση που έγινε προς τους γονείς από την γραμματέα για τις επιστολές και τις σχετικές απαντήσεις στο θέμα της πρωινής καθαριότητας έγινε χωρίς την έγκριση του ΔΣ.
Η γραμματέας απάντησε ότι όλες οι ενέργειες που γίνονται από το ΔΣ αφορούν τους γονείς του σχολείου οι οποίοι θα πρέπει να ενημερώνονται για αυτές. Η ενημέρωση αυτή είναι αυτονόητη και δεν χρειάζεται έγκριση από το ΔΣ. Όλες οι επιστολές που προωθήθηκαν ήταν σε γνώση του ΔΣ.
Ο Γ. Ακρίδας ανέφερε ότι το διαβιβαστικό περιείχε σχόλια και αποσπάσματα από τις επιστολές για τα οποία δεν υπήρχε ενημέρωση και έγκριση του ΔΣ.
Το μέλος Β. Μπαλάφας ανέφερε ότι κατά την άποψή του οι ενημερώσεις που προωθούνται στους γονείς θα πρέπει να κοινοποιούνται ταυτόχρονα και προς τα μέλη του ΔΣ για να είναι ενήμερα.
Η πρόεδρος ανέφερε ότι όλες οι επιστολές είχαν προωθηθεί στα μέλη του ΔΣ πριν κοινοποιηθούν στους γονείς. Άλλωστε τη σχετική ενημέρωση τη λαμβάνουμε όλοι μας ως γονείς από τους συντονιστές των τμημάτων μας.
Ο Β. Μπαλάφας ανέφερε ότι αυτές οι ενημερώσεις πηγαίνουν στο μέιλ της συζύγου του και ότι θα ήθελε να πηγαίνουν και στον ίδιο.
Η γραμματέας είπε ότι το διαβιβαστικό έγινε για να βοηθήσει τους γονείς που θα το λάμβαναν να κατανοήσουν τις διαδοχικές ενέργειες του ΔΣ διότι ταυτόχρονα επισυνάπτονταν τέσσερεις (4) πολυσέλιδες επιστολές, τις οποίες κανείς δεν θα διάβαζε σε αντίθετη περίπτωση. Πρόσθεσε δε ότι συμφωνεί να κοινοποιεί στα μέλη του ΔΣ τις ενημερώσεις προς τους συντονιστές.
Ο Γ. Ακρίδας πρότεινε να αποφασίσει το ΔΣ εάν θα υπάρχει έγκρισή του για τις ενημερώσεις προς τους συντονιστές.
Η πρόεδρος του είπε ότι θα μπορούσε να το φέρει ως θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ.
Μετά από αυτά εισέρχεται η συζήτηση στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. 

Θέμα 1ο : Έγκριση δαπάνης σχετικής με τη συμμετοχή του Συλλόγου στις δράσεις κατά τη φιλοξενία της Γ3 τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κουνουπιδιανών Χανίων. 

Η γραμματέας έλαβε το λόγο και ενημέρωσε ότι στις 20 – 22 Μαϊου το τμήμα Γ2 του σχολείου πρόκειται να φιλοξενήσει το Γ3 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κουνουπιδιανών σε ανταπόδοση της περσινής φιλοξενίας στα πλαίσια της αδελφοποίησης των δύο τάξεων. Από τη Διευθύντρια και τους δασκάλους που έχουν καταρτίσει το πρόγραμμα της επίσκεψης προτάθηκε η συμμετοχή του Συλλόγου στα έξοδα των δράσεων που θα γίνουν. Συγκεκριμένα προτάθηκε η κάλυψη του κόστους 2 ξεναγήσεων: α) στο Μουσείο της Ακρόπολης και β) στο κέντρο της Αθήνας (Βουλή, Ζάππειο, Προεδρικό Μέγαρο). Στις ξεναγήσεις θα συμμετέχουν και τα παιδιά του Γ2 του σχολείου μας. Το κόστος αυτό σύμφωνα με την προσφορά που έχει δοθεί είναι 160€.
Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίζεται ομόφωνα η κάλυψη του παραπάνου ποσού από το ταμείο του Συλλόγου. 

2ο Θέμα: Πασχαλιάτικο Παζάρι (οργάνωση) 

Η πρόεδρος ενημέρωσε ότι αγοράστηκαν τα υλικά που ζήτησε η εικαστικός για τις κατασκευές των παιδιών. Συνολικό κόστος 77€ μέχρι στιγμής. Θα χρειαστούν και κάποια λίγα ακόμα. Ωστόσο δεν θα πρόκειται να ξεπεράσει το κόστος που έχουμε αποφασίσει γι’ αυτό το σκοπό.
Η γραμματέας ενημέρωσε ότι έχουν ενημερωθεί μέσω των συντονιστών όλα τα τμήματα για τη διεξαγωγή του πασχαλινού παζαριού. Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί μόνον δύο συμμετοχές.
Η πρόεδρος είπε υπάρχει επιπλέον συμμετοχή από γονείς που θα παρασκευάσουν πασχαλινά κουλούρια. Θα χρειαστούν καλαθάκια για να συσκευαστούν αυτά. Ζήτησε δε να υπάρχει συμμετοχή από όλα τα μέλη του ΔΣ.
Άλλο θέμα για συζήτηση δεν υπάρχει γι’ αυτό λύεται η συνεδρίαση.
Η επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ αποφασίζεται για τις 21. 3.2018 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου