Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕ Β' ΑΘΗΝΑΣ


Αγαπητοί Γονείς, 
το ΔΣ κατέθεσε στη Διεύθυνση ΠΕ Β' Αθήνας (αριθ. πρωτ. 11010/6.11.18) το παρακάτω έγγραφο σχετικά με την έλλειψη εκπαιδευτικού για διδασκαλία του μαθήματος των εικαστικών στο σχολείο μας.Προς :            τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, κ. Αθανάσιο  Ανδρώνη  

Κοιν:  κ. Μαρία Μάσσου, Διευθύντρια 5ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού

                                                                                                          Χολαργός, 31/10/2018

ΘΕΜΑ: Κάλυψη κενού εκπαιδευτικού ειδικότητας εικαστικών στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού

 Αξιότιμε κύριε Διευθυντή,

 ενώ η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει και προχωρά, το σχολείο μας βρίσκεται σήμερα χωρίς εκπαιδευτικό εικαστικών που να καλύπτει πλήρως τις διδακτικές ώρες  που απαιτούνται στο ωρολόγιο πρόγραμμα για όλα τα τμήματα των τάξεων. Συγκεκριμένα η εκπαιδευτικός της συγκεκριμένης ειδικότητας που έχει τοποθετηθεί φέτος στο σχολείο μας, συμπληρώνοντας το ωράριό της, μπορεί να καλύψει και καλύπτει μόνο τις 4 από τις συνολικά 10 ώρες που απαιτούνται. Ως αποτέλεσμα, στα δύο τμήματα της Δ’ τάξης και στο τμήμα της Α’ και Β’ τάξης  το μάθημα των εικαστικών από την έναρξη της χρονιάς και μέχρι σήμερα γίνεται από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης.Αυτονόητο είναι ότι ο/η δάσκαλος/α της τάξης δεν διαθέτει τις εξειδικευμένες γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη διδασκαλία του μαθήματος και υπερβαίνει εαυτό στην προσπάθειά του να διδάξει ένα αντικείμενο το οποίο δεν γνωρίζει.

Αυτονόητο επίσης ότι τα παιδιά μας στερούνται τη διδασκαλία ενός μαθήματος  πολύπλευρου και πολυδιάστατου που παρέχει πολλά στην ενεργητική μάθηση αφού είναι από τα λίγα που γίνονται με τρόπο βιωματικό και καλούν τον μαθητή να δημιουργήσει.Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με την Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Θεμάτων κ. Αικατ. Παπαγιάννη ενημερωθήκαμε ότι το σχολείο μας δεν παρουσιάζει για τη Διεύθυνσή σας κενά σε εκπαιδευτικούς. Ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε από τη Διευθύντρια του σχολείου όλες οι ώρες διδασκαλίας του ωρολογίου προγράμματος έχουν καλυφθεί σύμφωνα με τον Νόμο.Ωστόσο κατά την άποψή μας αποδεδειγμένα η μη πλήρης κάλυψη της διδασκαλίας του μαθήματος των εικαστικών στο σχολείο μας  έχει δυσμενείς συνέπειες για τα παιδιά μας :

Ανατρέπεται  η εκπαιδευτική στόχευση των γνωστικών αντικειμένων του ωρολογίου προγράμματος αφού οι μαθητές στερούνται μιας δημιουργικής εικαστικής αισθητικής εκπαίδευσης.

Οι συνέπειες είναι προφανώς δυσμενείς και για τους εκπαιδευτικούς που καλούνται να διδάξουν γνωστικά αντικείμενα που αγνοούν και εντούτοις  με  «φιλότιμο»  προσπαθούν να αναπληρώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κενά.

Απαιτώντας το ελάχιστο και αυτονόητο θεωρούμε ότι :

·         Είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη της κάλυψης του κενού στις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των εικαστικών στο σχολείο μας.

·         Είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη να γίνει η απαραίτητη πρόσληψη εκπαιδευτικού ειδικότητας εικαστικών προκειμένου όλα τα τμήματα του σχολείου μας  να λειτουργήσουν πλήρως και ουσιαστικά σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα.Είναι αδιανόητο το υπουργείο και η πολιτεία να αντιμετωπίζει με λογιστικά και όχι παιδαγωγικά κριτήρια τα θέματα που αφορούν την Παιδεία. Η Παιδεία δεν είναι δαπάνη. Είναι επένδυση στο μέλλον των παιδιών μας.Για το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού

Η Πρόεδρος                                                   Η Γραμματέας

Αναστασία Γιαννικοπούλου                                Ζίνα Μπέκα

(6977316072)                                                (6947693284)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου