Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ




   Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού σχολείου Χολαργού καταδικάζει απερίφραστα τα βίαια επεισόδια που εκτυλίχθηκαν στο χώρο του Δημοτικού σχολείου Νέου Ικονίου Περάματος στις 17/01/2017, με πρωταγωνιστές υπόδικα και μη μέλη της Χρυσής Αυγής εναντίον εκπαιδευτικών και γονιών του συγκεκριμένου σχολείου, παρουσία μαθητών.  Επιπλέον καταδικάζει όλα τα φαινόμενα βίας και ρατσιστικών επιθέσεων που λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο καιρό και δη σε χώρους σχολείων. Θεωρούμε ότι τέτοια φαινόμενα πρέπει να απομονώνονται και να καταδικάζονται με τον πιο έντονο τρόπο!
    
    Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας για λειτουργία σχολείου αυτού ως Δομή Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων, όπως και πολλών άλλων σε περιοχές γύρω από camp προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, όπου προωθείται η ένταξη ανήλικων μαθητών, θυμάτων πολέμου και ανομολόγητης βίας, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της απογευματινής βάρδιας του σχολείου (14:00-18:00). Κάποιοι αυτόκλητοι “σωτήρες” ωστόσο θεώρησαν καλό να σπείρουν το φόβο και το ρατσισμό για μια ακόμα φορά και μάλιστα με τις γνωστές μεθόδους βίας και δη σε χώρο σχολείου όπου για την πρόσβαση σε άτομα που δεν ανήκουν στη σχολική κοινότητα, απαιτείται άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, ενώ βασική προϋπόθεση είναι, ο σκοπός της επίσκεψής τους να συνδέεται με την εκπαιδευτική διαδικασία.

   Η εκπαίδευση των παιδιών, η προστασία από κάθε μορφή κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, η υγεία όλων των παιδιών του κόσμου είναι αναφαίρετα δικαιώματα που προστατεύονται από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ η οποία κυρώθηκε από τη χώρα μας με τον Ν. 2101/92. Ρητά αναφέρεται λοιπόν στον ανωτέρω νόμο ότι “Όλα τα παιδιά  είναι ίσα και πρέπει να προστατεύονται από διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, καταγωγής, πεποιθήσεων, νομικής κατάστασης των ίδιων ή μελών της οικογένειάς τους ”.Η Πολιτεία  επομένως είναι επιφορτισμένη με το καθήκον της απρόσκοπτης και προσφορότερης πρόσβασης όλων των παιδιών σε οργανωμένες δομές εκπαίδευσης !

   Επαγρυπνούμε και αναδεικνύουμε κάθε φορά τις πανανθρώπινες αξίες της ισότητας, της δικαιοσύνης, της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών και της αλληλεγγύης για τους ανθρώπους που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται από τον πόλεμο, την προσφυγιά και τον καθημερινό κίνδυνο για τη ζωή και τη ζωή των παιδιών τους!
   Διεκδικούμε περισσότερη και καλύτερη δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά και ένα δημόσιο σχολείο δημοκρατικό και ανοιχτό στην κοινωνία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου