Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017Πρακτικό Συνεδρίασης Διοικητικού Συμβουλίου

Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017, ώρα 19.00, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου προκειμένου να αποφασίσει επί των κατωτέρω θεμάτων της ημερησίας διάταξης:

1. Δωρεάν διάθεση στο σχολείο επιτραπέζιων παιχνιδιών από την εταιρεία ΕΛΠΕ ( πρόταση γονέα του σχολείου).
2. Ημερολόγιο 2018 ενημέρωση και λήψη απόφασης για την συμφερότερη προσφορά εκτύπωσης.
3. Χριστουγεννιάτικη γιορτή.
4. Επιλογή θεατρικής παράστασης για Ιανουάριο.
5. Επίσκεψη στο μουσείο παιχνιδιών το Φεβρουάριο.
6. “Δράσεις ενημέρωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών σε σχολεία”
7.  Αγορά μαγνητοφώνου για τα πρακτικά
8.  Επιδαπέδια παιχνίδια-αίτημα προς σχολική επιτροπή
9. Ενημέρωση για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αύξηση ΦΗΧ (Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων)

Παρόντες :Όλγα Διώτη, Πρόεδρος, Αναστασία Γιαννικοπούλου, Γραμματέας, Παναγιώτης Τάγκαλης, Ταμίας, Βαγγέλης Μπαλάφας, Γιάννης Ακρίδας και Ζίνα Μπέκα μέλη. Διαπιστώνεται απαρτία και ξεκινά η συζήτηση.

  Πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης το λόγο έλαβε η Γραμματέας για να ενημερώσει για τα εξής : Με απόφαση της σχολικής επιτροπής ΠΕ έγινε δεκτή η αίτησή μας για παραχώρηση σχολικού χώρου για τις αποφασισμένες δράσεις του Συλλόγου και ιδίως για τους παραδοσιακούς χορούς για γονείς. Η εισήγηση της Διευθύντριας, κ. Μάσσου ήταν θετική συνολικά για όλες τις δράσεις. Το θέμα θα περάσει για συζήτηση και στη ΔΕΠ (Δημοτική Επιτροπή Παιδείας) η οποία θα λάβει και την οριστική απόφαση. Επίσης, όπως ενημερωθήκαμε οι γονείς του Γ2 από τον δάσκαλο της τάξης,  κ. Ν. Νικολόπουλο, στις αρχές Ιουνίου 2018 πρόκειται να φιλοξενήσουμε σε συνέχεια της περσινής αδελφοποίησης το Γ3 του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κουνουπιδιανών Χανίων. Το πρόγραμμα της επίσκεψης δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί. Ο Σύλλογος θα πρέπει να συμμετέχει με κάποιον τρόπο στη φιλοξενία αυτή. Εν καιρώ να συζητήσουμε με ποιον τρόπο. Τέλος όπως ενημερώθηκα από την κ. Μάσσου, στις 14 Δεκεμβρίου πρόκειται να φιλοξενηθεί στο σχολείο το Φορητό Πλανητάριο. Μια πρόταση που ανέφερα με την κ. Μάσσου αμέσως μετά την επίσκεψη-ξενάγηση του Συλλόγου στο Αστεροσκοπείο.

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Πρόεδρος και έθεσε προ συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης την πρόταση χορηγίας από τα φροντιστήρια «ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ» μιας θεατρικής παράστασης για τους μαθητές του σχολείου με τον όρο της παραχώρησης σε αυτούς των στοιχείων επικοινωνίας με τους γονείς για να ενημερώσουν σχετικά με ένα τεστ ευφυίας που πραγματοποιούν στους μαθητές. Μετά από διαλογική συζήτηση απορρίπτεται ομόφωνα η πρόταση αυτή.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ως εξής
:
Θέμα 1ο : Δωρεάν διάθεση στο σχολείο επιτραπέζιων παιχνιδιών από την εταιρεία ΕΛΠΕ ( πρόταση γονέα του σχολείου).

Το λόγο έλαβε η Πρόεδρος η οποία και ανέφερε ότι από τη Νίκη Μερκούρη, μέλος του Συλλόγου και μαμά μαθητών της Α’ και Γ1’ τάξης δεχτήκαμε μια ενημέρωση- πρόταση σύμφωνα με την οποία  η εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» μπορεί να μας διαθέσουν δωρεάν, τρία σετ επιτραπέζιων παιχνιδιών (uno, scrable, Pictionary) travel edition (μικρά μεγέθη),με το λογότυπο της εταιρείας ΕΚΟ,το οποίο έχει αλλάξει πλέον. Για την παραλαβή θα χρειαστεί να αποστείλουμε μια σχετική επιστολή-αίτημα προς συγκεκριμήνη Διεύθυνση της εταιρείας (τα στοιχεία της οποίας μας έχουν δοθεί). Το μόνο κόστος που θα έχουμε είναι η μεταφορική που θα στείλουμε για να τα παραλάβει από την αποθήκη της εταιρείας στον Ασπρόπυργο.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση σχετικά με τον αριθμό των σετ που θα ζητηθούν, ένα για κάθε μαθητή ή ένα για κάθε οικογένεια του σχολείου και τα ενδεχόμενο κόστος μεταφοράς. Αποφασίστηκε ομόφωνα να αποδεχτούμε την προτεινόμενη χορηγία αποστέλλοντας τη σχετική επιστολή και σχετικά με τον τρόπο μεταφοράς να φροντίσουμε να τα παραλάβουμε οι ίδιοι με δικά μας μέσα ώστε να μην επιβαρυνθούμε με οποιοδήποτε κόστος, το οποίο κρίθηκε σημαντικό λόγω του μεγάλου όγκου της αποστολής.
Επιφύλαξη διατύπωσε το παριστάμενο μέλος του Συλλόγου Ελένη Χατζηγεωργίου αναφέροντας ότι και η χορηγία αυτή έχει την ίδια λογική με την πιο πάνω χορηγία των φροντιστηρίων «ΠΟΥΚΑΜΙΣΑΣ» που απορρίφθηκε. Ενέχει διαφήμιση της εταιρείας αφού τα παιχνίδια θα φέρουν επάνω το λογότυπό της. Οι χορηγίες προς τα σχολεία, όπως αυτή που έγινε από την «Αττική Οδό» στο 2ο και 3ο Δημοτικά του Χολαργού έχουν σκοπό τη διαφήμιση των εταιρειών και είναι υπό συζήτηση εάν είναι θεμιτές και αποδεκτές.

2ο Θέμα : Ημερολόγιο 2018 ενημέρωση και λήψη απόφασης για την συμφερότερη προσφορά εκτύπωσης.

Η Πρόεδρος έθεσε την ερώτηση εάν υπάρχει άλλη προσφορά σε σχέση με την εκτύπωση των ημερολογίων 2018, πλην αυτών που κατατέθηκαν με ηλεκτρονικές
επιστολές από τα μέλη Β. Μπαλάφα και Ζ. Μπέκα. Ιδίως εάν ζητήθηκαν προσφορές από τους τυπογράφους που πρότεινε η Αντιπρόεδρος Έλ. Καϊτσα. Το μέλος Β. Μπαλάφας απάντησε ότι απουσίαζε και δεν πρόλαβε να επικοινωνήσε μαζί τους.
Το λόγο έλαβε το μέλος  Γ. Ακρίδας και είπε ότι μπορεί να φέρει μέσα στις επόμενες 1-2 ημέρες ακόμη μια προσφορά για επιτραπέζια και επιτοίχια ημερολόγια.
Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε να περιμένουμε και την προσφορά του Γ. Ακρίδα και να αποφασίσουμε μετά δια περιφοράς. Ομόφωνα αποσίζεται η έκδοση 300 ημερολογίων.

3ο Θέμα : Χριστουγεννιάτικη γιορτή

Το λόγο έλαβε η Πρόεδρος και έθεσε την ερώτηση εάν υπάρχει κάποια επιπλέον πρόταση σχετικά με το πρόγραμμα της γιορτής. Απουσιάζει η Αντιπρόεδρος η οποία οργανώνει κάποιες από τις δραστηριότητες. Επιβεβαιώνεται από τη συζήτηση ότι θα γίνει το εργαστήριο μπισκότων. Θα γίνει η Παρασκευή ζεστού γλυκού κρασιού. Επίσης να γίνει το αίτημα προς την εταιρεία ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ για τη επιταγή που χορηγεί. Επιβεβαιώνεται και η διεξαγωγή της λαχειοφόρου.
Το λόγω έλαβε το μέλος B. Μπαλάφας και πρότεινε να εκμεταλλευτούμε της εκπτωτικές προσφορές της χρονικής αυτής περιόδου για την αγορά κάποιων σημαντικών δώρων. Θα πρέπει ωστόσο να καθορίσουμε από τώρα το ποσό που θα δαπανηθεί. Κατά την άποψή του θα πρέπει να είναι 2 καλά δώρα πχ ένα laptop και ένα playstation
Ο ταμίας Π. Τάγκαλης ανέφερε ότι εφόσον στη λαχειοφόρο διατίθενται 2-3 καλά δώρα θα μπορέσουμε να πουλήσουμε λαχνούς και εκτός σχολείου. Επίσης η κλήρωση θα μπορούσε να γίνει όπως στα λαχεία με τους αριθμούς του λαχνού εκτός της ημέρας της γιορτής για να μην υπάρχει η κουραστική διαδικασία. Κατά την άποψή του 5-10 καλά δώρα επαρκούν για τη λαχειοφόρο. 
Η Γραμματέας ανέφερε ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η μεγαλύτερη πώληση γίνεται την ίδια ημέρα της γιορτής.
Η Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν είναι σύμφωνη με τη δαπάνη μεγάλου ποσού για δώρα της λαχειοφόρου. Πρότεινε τη δαπάνη ποσού έως 350 € για την αγορά ενός καλού laptop και όχι το ποσό αυτό να διασπαστεί σε πολλά μικρά gadgets.
Το μέλος Γ. Ακρίδας πρότεινε την αγορά 3 σημαντικών δώρων.
Η παριστάμενη Ελ. Χατζηγεωργίου διατύπωσε προβληματισμό γιαι το μεγάλο κόστος των δώρων.
Τα παριστάμενα μέλη του Συλλόγου Μάριος Ζαχαριάδης και Γιώργος Κοτσώνης ανέφεραν ότι θα πρέπει να καθοριστεί το κόστος της δαπάνης πριν αποφασιστεί το
είδος και ο αριθμός των δώρων. Ο δεύτερος πρότεινε την αγορά 3 σημαντικών δώρων.
Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (μειοψήφισε η Πρόεδρος) να δαπανηθεί ποσό 300-350€ για δώρα της λαχειοφόρου. Ομόφωνα ανατέθηκε στο μέλος Β. Μπαλάφα να κάνει την αναγκαία έρευνα και να διατυπώσει τη σχετική πρόταση. Σχετική βοήθεια ανέλαβαν να δώσουν και οι Γ. Ακρίδας και Μ. Ζαχαριάδης.
Ομόφωνα αποφασίστηκε να γίνει και η διαδικασία συλλογής προσφορών από τα τοπικά καταστήματα αλλά για δώρα κάποιας αξίας. Επίσης να ληφθεί υπόψη ότι θα προσφερθούν δώρα από τον Σύλλογο και στους : επιστάτη, καθαρίστρια και σχολικό τροχονόμο.

4ο Θέμα: Επιλογή θεατρικής παράστασης για Ιανουάριο.

Ο ταμίας Π. Τάγκαλης πρότεινε τις παραστάσεις «Καρυοθραύστης», «Μέγας Αλέξανδρος» και «Δον Κιχώτης».
Η Πρόεδρος ανέφερε ότι μαμά της Α’ τάξης έχει προτείνει την παράσταση «Το άγαλμα που κρύωνε».
Από τη Γραμματέα προτάθηκε η παράσταση «Το παιδί με τη βαλίτσα» του Ηλ. Καρελλά στο θέατρο Κάππα.
Λόγω και της απουσίας της Αντιπροέδρου, η οποία έχει κάνει αντίστοιχη πρόταση, αναβάλεται η λήψη απόφασης. Θα ληφθεί δια περιφοράς.

5ο Θέμα : Επίσκεψη στο μουσείο παιχνιδιών το Φεβρουάριο.

Ομόφωνα εγκρίνεται η πρόταση της Προέδρου, η οποία θα αναλάβει και τη σχετική επικοινωνία για την οργάνωση της επίσκεψης.

6ο Θέμα: “Δράσεις ενημέρωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών σε σχολεία”

Το μέλος Ζ. Μπέκα διάβασε την ηλεκτρονική επιστολή που έφτασε σε όλα τα μέλη του ΔΣ από την εταιρεία «ΑΤΡΙΑ ΕΠΕ» σχετικά με « Δράσεις Ενημέρωσης ΦρέσκωνΦρούτων & Λαχανικών στα Σχολεία», η οποία έχει ως εξής : «Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΦΡΕΣΚΩΝ ΦΡΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ», με σκοπό την ενημέρωση των νέων σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες της κατανάλωσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών, θα επιθυμούσαμε τη συνεργασία με τα σχολεία του δήμου σας (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), ώστε να διοργανωθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις, σε καθένα από αυτά, με τη συμμετοχή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του κάθε σχολείου, αλλά και των εκπαιδευτικών του σχολείου, όπου αυτό είναι εφικτό. Βασικός σκοπός της κάθε εκδήλωσης είναι να ευαισθητοποιηθούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί για τα διατροφικά πρότυπα των παιδιών τους. Ομιλητές σε κάθε εκδήλωση θα είναι: Ειδικός διατροφολόγος, ο οποίος θα παρουσιάσει πληροφορίες και στοιχεία για ζητήματα όπως
διατροφικές και καταναλωτικές τάσεις, παιδική παχυσαρκία κλπ., προκειμένου οι γονείς να αντιληφθούν τη σημασία της στροφής σε πιο ισορροπημένα διατροφικά πρότυπα. Ψυχολόγος, ο οποίος θα παρουσιάσει και θα αναπτύξει το ¨πως θα μάθει το παιδί να τρώει σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά¨.
Με το πέρας των παρουσιάσεων - ομιλιών θα δύναται να τεθούν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους και να ακολουθήσει σχετική συζήτηση. Η συμμετοχή των γονέων και εκπαιδευτικών θα συμβάλλει καθοριστικά  στη διάδοση βασικών μηνυμάτων όπως το να καταναλώνουμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά, να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες κλπ. Στην ευχάριστη περίπτωση της αποδοχής των παραπάνω από όποιον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων σχολείου του Δήμου σας, θα θέλαμε επίσης να μας ενημερώσετε για τη διαθεσιμότητα μίας αίθουσας του σχολείου (όποια κρίνεται καταλληλότερη) για να υλοποιηθεί η εν λόγω δράση. Η εκδήλωση θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και  περιλαμβάνει επίσης μπουφέ με χυμούς & πίτες - κέικ από φρούτα και λαχανικά. Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε συμπληρωματική πληροφορία χρειαστείτε. Υπεύθυνοι  και τηλέφωνα επικοινωνίας: Λεωνίδας Σπάνδος - 2310 554954 & 697 4342228 (Θεσσαλονίκη)  Κώστας Παπαδόπουλος - 693 6787318 (Αθήνα) Ευελπιστούμε σε μια αποδοτική συνεργασία. ΑΤΡΙΑ ΕΠΕ, Κ. Κρυστάλλη 1, Θεσσαλονίκη».
 Η Πρόεδρος ανέφερε ότι πρόκειται μόνον για μια ομιλία που ίσως τα παιδιά δεν θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν.
Το μέλος Β. Μπαλάφας είπε ότι αν και είναι ενδιαφέρον θα προτιμούσε κάποια άλλη δράση.
Το μέλος Γ. Ακρίδας είπε ότι κατά την άποψή του θα έπρεπε η ομιλία να γίνει την ώρα του σχολείου.
Η Γραμματέας ανέφερε ότι από πληροφορίες που έχει από γονείς του 1ου ΓΕΛ Χολαργού που είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι η ομιλία αυτή οι εντυπώσεις ήταν αρνητικές.
Αποφασίζεται ομόφωνα να μην γίνει αποδεκτή η παραπάνω πρόταση.

7ο Θέμα : Αγορά μαγνητοφώνου για τα πρακτικά

Η Γραμματέας ανέφερε ότι η ύπαρξη του ηχητικού αρχείου θα βοηθούσε στην καταγραφή των πρακτικών. Κατά τη διαλογική συζήτηση αναφέρθηκε ότι το ηχητικό αρχείο μπορεί να αποθηκευτεί στο google drive μέσω του mail του Συλλόγου.
Ομόφωνα αποφασίστηκε η αγορά αυτή, την οποία ανέλαβε το μέλος Β. Μπαλάφας.

8ο Θέμα: Επιδαπέδια παιχνίδια-αίτημα προς σχολική επιτροπή

Η Πρόεδρος έλαβε το λόγο και ανέφερε ότι η Διευθύντρια κ. Μάσσου είχε προτείνει το βάψιμο των παιχνιδιών να γίνει από τον επιστάτη με χρώματα της σχολικής
επιτροπής. Ωστόσο αυτό είναι δύσκολο να γίνει τις ημέρες που το σχολείο λειτουργεί και τα παιδιά είναι στην αυλή στα διαλείμματα. Αυτό θα πρέπει να γίνει στην περίοδο των διακοπών χριστουγεννιάτικων ή πασχαλινών ή το καλοκαίρι.
Ο Πρόεδρος της σχολικής επιτροπής κ. Πετράκης είχε δεχτεί το σχετικό αίτημά μας στο σχολικό συμβούλιο. Θ απρέπει να του το υπενθυμίσουμε.

9ο Θέμα : Ενημέρωση για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αύξηση ΦΗΧ (Φόρου Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων).

Το λόγο έλαβε η πρόεδρος και ενημέρωσε ότι οι Δήμοι επιτρέπεται να επιβάλλουν υπέρ αυτών με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου φόρο για κάθε στεγασμένο ή μη χώρο οικιακών καταναλωτών ή καταναλωτών εμπορικής ή βιομηχανικής χρήσης που βρίσκεται στην περιφέρειά τους. Ο ΦΗΧ μπορεί να προσαυξάνεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μέχρι 25% προκειμένου το πρόσθετο αυτό ποσό να διατίθεται αποκλειστικά για την ενίσχυση των λειτουργικών δαπανών και τη συντήρηση των σχολείων. Στο δήμο μας αυξήθηκε ο ΦΗΧ σε ποσοστό 15%. Στους περισσότερους Δήμους ο ΦΗΧ έχει μειωθεί ή καταργηθεί λόγω οικονομικής κρίσης .
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε το μέλος Ζ. Μπέκα και είπε ότι έχει μιλήσει με πολλόυς γονείς της Α’ τάξης και του Νηπιαγωγείου αλλά και από άλλα σχολεία του Δήμου. Υπάρχει δυσαρέσκεια για ότι πάλι οι γονείς θα πληρώσουμε αυτά που διεκδικούμε για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Όταν μάλιστα ο Δήμος μας έχει ένα αποθεματικό μεγάλο της τάξεως των 12 εκ. Ευρώ. Και σε άλλους δήμους όπου εισπράτεται αυξημένος ΦΗΧ τα χρήματα από την αύξηση του φόρου καθυστερούν να έρθουν στα σχολεία, όπως η Κηφισιά που φέτος θα πάρουν για τα σχολεία τα χρήματα του 2015.
Το λόγο έλαβε το μέλος Γ. Ακρίδας και ρώτησε πόσα θα είναι τα χρήματα που θα εισπραχθούν από την αύξηση αυτή. Η Ζ. Μπέκα απάντησε 82.500 ευρώ περίπου. Ο Γ. Ακρίδας συνέχισε αναφέροντας ότι με τον ίδιο νόμο απαλλάσσονται από δημοτικά τέλη οι στρατιωτικές μονάδες. Θα πρέπει να ζητήσουμε να καργηθεί ο φόρος. Ανέφερε επίσης ότι αυτό που θα τον ενδιέφερε πιο πολύ είναι τα χρήματα που θα εισπραχθούν να έρθουν στα σχολείας.
Το μέλος Β. Μπαλάφας ρώτησε ποια είναι η αύξηση που αποφασίστηκε. Έλαβε την απάντηση από την Πρόεδρο 15%.
Το παριστάμενο μέλος του Συλλόγου Μ. Ζαχαριάδης έθεσε την ερώτηση ποια ακριβώς ήταν στο δημοτικό συμβούλιο η θέση της Προέδρου της Ένωσης Γονέων , οποία όπως διαδόθηκε, εξέφρασε ικανοποίηση.
Η ΓραμματέαςΑν. Γιαννικοπούλου ανέφερε ότι δεν έχει λογική να εκφράζεται ικανοποίηση από την Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων για την αύξηση του φόρου όταν την ίδια ώρα οι γονείς διεκδικούμε να μας καλύψει τη γραφική ύλη, εξοπλισμό στα
σχολεία κλπ, αφού τα χρήματα για τις δαπάνες αυτές με την αύξηση που αποφασίστηκε θα βγουν από την τσέπη μας. Την θέση αυτή διατύπωσα και στο ΔΣ της Ένωσης.
Το παριστάμενο μέλος του Συλλόγου Γ. Κοτσώνης ανέφερε ότι από τα χρήματα που θα μαζευτούν από την αύξηση του φόρου δεν σώζεται ούτε ο Δήμος ούτε τα σχολεία.
Το παριστάμενο μέλος του Συλλόγου Ελ. Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι τα όσα λίγα χρήματα δίνουν Δήμος και κράτος για τα σχολεία τα έχουν πάρει από τους φόρους μας και παρόλα αυτά μας ζητείται συνεχώς να πληρώνουμε επιπλέον. Θα πρέπει να διεκδικούμε να δίνονται περισσότερα χρήματα από τους αρμόδιους φορείς.
Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί του εν λόγω θέματος.
Η επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15.11.2017.
Άλλο θέμα για συζήτηση δεν υπάρχει γι’ αυτό λύεται η συνεδρίαση.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ     Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου